MeteoMD.com

9 sugestii simple pentru a-ți petrece eficient timpul liber

Cu trecerea anilor observăm că dispunem de tot mai puțin timp liber. Chiar și așa, o bună parte din timpul liber pe care îl putem avea îl irosim pe lenevit în dormitor, pe vizionarea filmelor sau alte activități care, în final, tot la oboseală și plictiseală vor duce.

Din moment ce o să învățăm să ne planificăm timpul liber și o să-l transformăm în prietenul dezvoltării noastre personale, o să observăm că de fapt dispunem de suficient timp liber pentru noi înșine, mai ales în unele perioade ale anului. Gestionarea constructivă a timpului liber ne poate aduce o mulțime de beneficii, atât fizice, cât și moral-spirituale. Totul depinde de obiectivele noastre în legătură cu aceste perioade scurte și plăcute.

Iată câteva sugestii care pot aduce valoare timpului tău liber:

  1. Încearcă să petreci cât mai mult timp cu cei dragi. Poți să faci o vizită rudelor, să mergi în oraș cu frații sau prietenii, poți organiza plimbări în natură cu gașca. Aspectul social este foarte important pentru fiecare dintre noi, de aceea încearcă să ai un contact cât mai cald cu familia și prietenii și găsește metode de a-ți petrece timp de calitate și cu ei.
  2. Fă sport. Măcar puțin. Măcar o jumătate de oră din timpul tău ar fi bine să o dedici exercițiilor fizice și tonifierii organismului. Este mai greu până te apuci, dar nu uita că sportul înseamnă sănătate.
  3. Adu-ți în ordine masa de lucru. Fă curățenie în calculator. Ocupă-te de detaliile de birotică pe care le-ai tot amânat. E momentul ideal să-ți răsfoiești agenda, să-ți comanzi setul de cartușe originale pentru imprimantă, să faci o inventariere a propriului birou, s-ar putea să mai ai nevoie de ceva achiziții sau schimbări.
  4. Citește. Recomandabil – o carte tipărită. Așa se mai odihnește și monitorul calculatorului sau televizorul. Citește ceva captivant, care să te rupă din amalgamul de activități cotidiene. Îți va revigora interesul pentru cultură și inspirația.
  5. Fă-ți planuri pentru viitor. E plăcut să-ți planifici anumite evenimente în viață, să-ți stabilești anumite scopuri sau să-ți scrii visele. Te va motiva să fii mai bun.
  6. Încearcă să înveți o limbă nouă. Cu siguranță va fi ceva interesant. Dacă nu ești interesat(ă) de limbile străine, găsește niște curiozități din domeniul de care ești atras(ă), astfel îți vei îmbogăți cultura proprie.
  7. Scrie-i unui prieten sau oricui altcuiva o scrisoare de mână. În ziua de azi, cu siguranță acest gest va fi considerat unul curios, dar dacă știi ce să treci în acele rânduri, distracția este garantată. Nu uita, tuturor ne place să primim scrisori!
  8. Ieși în natură. Fie că vei face acest lucru alături de alte persoane dragi, fie că vei dori să faci o plimbare cu bicicleta, câteva ore petrecute afară, în natură e întotdeauna o idee bună. Cu siguranță meriți un respiro, deci oferă-ți-l!
  9. Alintă-te cu ceva plăcut. Orice ar fi: înghețată, un joc video, o oră la bazin sau de ce nu, la shopping. Timpul liber e pentru persoana ta. Dacă ai șansa unui mic răsfăț, e doar spre binele tău.

Cu certitudine șirul de activități poate fi completat cu multe alte lucruri interesante, fiecare poate decide cum își gestionează timpul liber. Important e să înțelegem influența pe care o are timpul liber pentru sănătatea și succesul nostru. Acesta poate fi irosit pe nimicuri sau poate pune umărul la dezvoltarea și disciplinarea noastră.