MeteoMD.com

Copiii născuți iarna se îmbolnăvesc mai des

Uneori ne întrebăm de ce anumite persoane sunt oarecum predispuse la tulburări psihice și au tentația de a se îmbolnăvi mai frecvent decât ceilalți.
 
Oamenii de știință sugerează că anume cei născuți în timpul iernii au ceasurile biologice modificate, ceea ce predispune la o dezvoltare bipolară, depresie, schizofrenie, SAD (afecțiunea sezonală) și alte tulburări neurologice.

 

Copiii născuți iarna
Există diverse motive pentru care copiii născuți iarna sunt mai sensibili, unul dintre care e că șansele de îmbolnăvire cresc, în primul rând, din cauza frigului.
 
Revista americană „Nature” a publicat rezultatele unui studiu efectuat pe șoricei, de către oamenii de știință de la Universitatea Vanderbilt, SUA, pentru a găsi conexiuni între nașterile de sezon și tulburările neurologice. Astfel, mai multe grupuri de șoricei au fost studiate într-o anumită perioadă de timp, anume de la naștere până în următoarea vară sau iarnă, în funcție de anotimpul în care s-au născut. Odată deveniți măricei, șoriceii au fost expuși întunericului pentru un timp îndelungat acțiunile lor fiind monitorizate.
 
Savanții au descoperit că șoarecii care s-au născut iarna și-au încetinit activitatea, indiferent de mediul sezonal la care au fost expuși. De asemenea, s-a constatat că iarna a modificat comportamentul și funcționarea neuronilor din ceasul biologic al acestora. Oamenii de știință sunt de părerea că rezultatele acestui studiu sunt valabile și pentru oameni și vor continua cercetările în această direcție.