MeteoMD.com

Cum să nu îngheți iarna afară

Pentru ca să nu îngheți iarna pe ger este nevoie ca să te îmbraci în mai multe straturi, între aceste straturi formându-se alte straturi aer, acesta la rândul său fiind capabile să mențină căldura.

cum sa nu ingheti iarna afara

Asigură-te cu lenjerie de corp termică. În caz că vei sta pe ger nu mai mult de 1-2 ore, poți înlocui lenjeria termică cu lenjerie de corp din lână sau bumbac de calitate, ele absorb umezeala secretată de piele spre deosebire de cea sintetică. Dar nici aceasta nu va face față situației în caz că planifici să te afli mai mult timp afară, în cazul dat este absolut necesară lenjeria de corp termică.

Pentru al doilea strat e bine să alegi haine de lână, hainele date păstrează cel mai bine căldura. Al treilea strat trebuie să fie o scurtă sau un palton care te va proteja de vânt. Dar trebuie să știi că cu situația dată mai bine s-ar descurca o scurtă groasă cu puf decât un palton.

Cel mai important lucru este că hainele și încălțămintea nu trebuie să fi strânse pe corp, acestea încălcă circulația sangvină și accelerează înghețarea. Și cum am scris mai sus între haine trebuie să se formeze straturi de aer.

Încălțămintea trebuie să fie cu talpă groasă și blană naturală. Încălțămintea ideală e cea în care poți mișca liber degetele.

Pentru încălzirea picioarelor poți folosi o metodă pe care o folosesc pescarii iarna, încalță mai multe perechi de șosete fine, între acestea pune cu hârtie și o pungă de plastic.

copil-iarnaEvită mănușile din piele, le poți înlocui cu cele din lână, cele mai bune mănuși pe timp de ger sunt cele cu „două degete”.

Poartă și eșarfă, cu care, în caz de necesitate, îți vei acoperi fața.

Aflându-te afară trebuie să fii mereu în mișcare, în caz contrar nici un fel de îmbrăcăminte nu te va salva de la îngheț.

De asemenea înainte de a ieși afară trebuie să te alimentezi bine. Dă preferință mâncărurilor consistente și nutritive. În timpul sezonului rece poți mânca cu 400 de calorii mai mult decât de obicei, aceste calorii sunt exclusiv pentru încălzirea corpului. Dacă ai posibilitate, ia cu tine și un termos cu ceai. Dacă începi să simți amorțeală și ”ardere” a pielii, intră în primul magazin sau oricare încăpere disponibilă pentru a te încălzi. În caz că nu sunt așa încăperi prin apropiere, începe să faci exerciții fizice, câteva exerciții la fiecare jumătate de oră te va ajuta să scapi de hipotermie.