MeteoMD.com

Deșerturile salvează planeta prin absorbția dioxidului de carbon

În fiecare an, aproape două milioane de tone de praf sunt produse de deșerturile din toată lumea și aproape o treime din această cantitate ajunge în oceane. Nordul Atlanticului primește cea mai mare cantitate datorită apropierii de deșertul  Sahara. Această ploaie de praf este vitală pentru oceane deoarece furnizează nutrienți ca nitrogen, fosfor și fier, care ajută la creșterea plantelor microscopice.

sahara desertul salveaza planeta prin absorbtia dioxidului de carbon

O echipă de cercetători navighează pe Oceanul Atlantic în căutarea nisipului din deșertul Sahara, informează BBC News. Experții încearcă să afle cum praful afectează biologia marină și abilitatea oceanelor de a absorbi emisiile de gaze cu efect de seră.

Echipa internațională, alcătuită din 28 de cercetători și tehnicieni, a plecat din Tenerife la bordul navei britanice RSS Discovery și s-a îndreptat către coasta de vest a Africii pentru a căuta furtuni de nisip din Sahara în regiunile tropicale și subtropicale ale Oceanului Atlantic. Principalul obiectiv al expediției este stabilirea cu claritate a relației dintre praf, organisme marine și absorbția de dioxid de carbon.

Ne-am întâlnit cu două furtuni de nisip, una a ținut trei zile, iar cealaltă a fost mai mare și a durat patru-cinci zile. Nisipul din ultima furtuna a ajuns până în Sud-Vestul Marii Britanii. Dacă aceste organisme cresc vor absorbi mai mult dioxid de carbon din atmosferă. Dacă înțelegem cum funcționează praful aici vom avea o imagine mai clară a modului în care ecosistemele din Atlanticul de Nord absorb dioxidul de carbon, cât timp durează și ce schimbări apar„, a declarat Eric Achterberg, cercetător la Consiliul de Cercetare al Mediului Înconjurător și conducător al expediției.

Aceste furtuni se întâlnesc mai ales iarna, iar cercetătorii au putut să localizeze punctele în care ar putea avea loc folosind imaginile sateliților.

Pe lângă creșterea nivelului de emisii din atmosferă, schimbările climatice afectează și deșerturile ca Sahara, dar și cantitățile de nutrienți din nisipul care se depozitează în mare sau în altă parte.

Unele studii recente arată că o creștere a precipitațiilor poate duce la înverzirea deșerturilor, în timp ce altele insistă pe deșertificarea unor regiuni întinse.