MeteoMD.com

Păsările pot prezice vremea

Se cunoaște că nu doar meteorologii pot prevedea starea vremii. Această capacitate o au și păsările, care anticipează fenomenele meteorologice și reacționează la schimbările mediului înconjurator.

 

Încă de când erați copii, cu siguranță, bunicii vă relatau despre simțul unic al păsărilor de a prevesti timpul de afară. Astfel, a fost creată o presupunere că anume în funcţie de cât de jos zboară, păsările ne spun cum va fi vremea. Când zboară la altitudine, se spune că va fi o vreme bună. Dar, dacă zboară aproape de sol, înseamnă că se apropie furtuna (ele coboară din cauza presiunii aerului).

 

Un grup de cercetători de la Universitatea din Western Ontario au reușit să confirme ipoteza că păsările fac prognoza meteo datorită sensibilității ridicate la presiunea atmosferică.
Pentru a face acest lucru, savanții canadieni au studiat viața păsărilor din familia Spizella pusilla și reacția lor la schimbarea artificială a presiunii în celule.

Spizella pusilla
Din observațiile anterioare oamenii de știință au cunoscut că înainte de furtună păsările încearcă să se hrănească din plin și să-și completeze proviziile. În cazul în care vremea se așteaptă bună, pasările își curățau penele și făceau înviorări sub formă de salturi pe loc.

 

Oamenii de știință, înainte de trezirea păsărilor, reduceau în mod artificial nivelul de presiune în încăperi, astfel păsările se năpusteau asupra hranei, evitând procedurile obișnuite de dimineață. În acele cazuri în care cercetătorii dimpotrivă ridicau nivelul de presiune, păsările nu-și schimbau obiceiurile lor și după trezire începeau procedurile de igienă și exerciții.

 

Această serie de experimente a permis ornitologilor să se convingă în cele din urmă că păsările prezic vremea datorită „barometrului” intern sensibil, care le permite să simtă fluctuațiile de presiune atmosferică.

 

Într-un final, dacă vreți să fiți la curent cu starea vremii – atenție la activitatea păsărilor din jur!