MeteoMD.com

Razele solare provoacă îmbătrânirea pielii

Razele ultraviolete sunt responsabile în proporție de 80% de îmbătrânirea pielii, este concluzia unui studiu recent.

 

Pentru a vedea care este impactul soarelui asupra pielii, oamenii de știință de la Centrul de Cercetare și Inovație L’Oreal din Paris au analizat chipul a 298 de femei cu vârsta cuprinsă între 30 și 78 de ani. Fața lor a fost analizată atât de un grup de 12 experți, cât și de mai mulți voluntari, cărora li s-a cerut să estimeze vârsta femeilor.

raze soare plaja bronz

Rezultatele au arătat că efectele expunerii la razele ultraviolete sunt mai vizibile pe măsură ce trec anii. S-au observat diferențe în ceea ce privește ridurile și calitatea texturii pielii mai ales după vârsta de 50 de ani. Femeile care s-au expus mai mult la soare păreau mai bătrâne decât vârsta lor reală.

 

Responsabile de toate acestea sunt razele ultraviolete (UVC, UVB, UVA), care au efecte diferite în funcție de lungimea lor de undă.

 

Expunerea directă la soare face ca la nivelul pielii să ajungă toate cele trei tipuri de radiații; în centrele de înfrumusețare se utilizează doar raze UVA, care reduc riscurile eritemelor, arsurilor și inflamațiilor corneei și ale conjunctivitei, deși nu sunt complet lipsite de efecte nocive.

 

Specialiștii în domeniu afirmă că persoanele blonde sunt cele mai sensibile la atacurile soarelui asupra pielii, provocând astfel îmbătrânirea și nu doar. În plus, aceste persoane pot face mai rapid cancer de piele.

 

Depistarea unor probleme de piele se poate face prin simpla observaţie. Asimetria unei aluniţe, marginea neregulată, prezenţa multor culori, creşterea în dimensiune sunt elemente care semnalează că persoana respectivă are probleme de piele.

 

Într-un final, aveți grijă de sănătatea pielii dumneavoastră și încercați să nu o expuneți des la razele directe ale soarelui.