MeteoMD.com

Vara e cel mai periculos anotimp pentru ochi

soare ochi vara

Pe parcursul verii, majoritatea oamenilor iși petrec timpul liber afară, în razele mult așteptate ale soarelui. Viața în aer liber poate presupune unele riscuri pentru sănătate, mai ales pe timpul verii, mai ales pentru ochi. Nu doar razele soarelui dăunează ci și apa din piscine. Persoanele care merg des la bazin sunt expuse riscului de a face conjunctivită foliculară acută, cunoscută şi sub numele de „conjunctivită de piscină”, afecţiune contagioasă, cauzată de cantitatea mare de clor.

Așadar, iată câteva lucruri pe care trebuie să le cunoașteți pentru a vă proteja oglinda sufletului pe timp de vară.

1. Purtați ochelari de soare care blochează 100% razele ultraviolete.

2. Dacă lucrați mult în fața unui calculator luați din când în când o pauză pentru a-i menține sănătoși. Specialiștii încurajează pauzele de cinci minute la fiecare ora de lucru la calculator, pentru a se evita daunele persistente asupra ochilor, durerile de cap, disconfortul ocular și mâncărimea ochilor.
Asigurați-vă că încăperea în care lucrați este corect iluminată și odihniți-vă privind obiecte îndepărtate pe fereastră, în mod regulat. De asemenea, mențineți ecranul curat, ștergeți amprentele și încercați să reduceți efectul de orbire prin montarea unor jaluzele reglabile la ferestre.

3. Dacă înotați în bazine curate, iar apa este clorinată, cel mai bine este să folosiți lentile de contact. Este recomandat să țineți ochii închiși sub apă dacă nu se poartă ochelari pentru înot, astfel încât expunerea lentilelor de contact la bacterii să fie pe cât se poate de redusă.
În apele nonclorinate, cum ar fi lacurile sau râurile, nu există nicio protecție împotriva bacteriilor. Dacă lentilele de contact absorb bacterii și veți continua să le purtați și în restul zilei, riscați să faceți o infecție serioasă la ochi.
Aruncați imediat lentilele de contact după ce înotați în astfel de ape. Aceeași situație este întâlnită și în cazul saunei sau al apelor calde. Chiar dacă apa unui lac conține clor, când se încălzește devine un teren propice de reproducere naturală a bacteriilor, iar riscul îmbolnăvirii ochilor este mai mare decât în bazinele de înot.

vara piscina soare ochelari4. Lumina reflectată de apă amplifică puterea razelor solare și poate avea un efect dăunător. Luați măsuri suplimentare, acoperiți-vă ochii, purtați pălării cu boruri largi și ochelari de soare. Pe plajă încercați să evitați pătrunderea murdăriei și prafului în ochi, pentru a preîntâmpina conjunctivita și alergiile ochilor.
Asigurați-vă că nici copiii nu privesc direct spre soare, întrucât acest lucru poate determina cicatrici permanente ale retinei care se afla în partea din spate a ochiului, cea responsabilă cu vederea.

5. Aveți grijă să vă alimentați corect, astfel o acțiune benefică asupra ochilor o au: cartofii dulci, morcovii, varza, cireșele, caisele, somonul sălbatic, migdalele, semințele de dovleac și năutul. Toate acestea sunt bogate în nutrienți cum ar fi betacarotenul, zinc, vitamina E, acizi grași esențiali.